Kategorie: Marťas Bloguje

Výběr nové tiskárny

Výběr nové tiskárny

Před několika měsíci mi do křemíkového nebe odešla moje první inkoustová tiskárna. A protože přes školní rok potřebuji často něco vytisknout, musel jsem najít vhodnou alternativu.

Požadavky na tiskárnu

Na začátku jsem musel zvážit, co všechno by měla nová tiskárna umět. Udělal jsem si takový malý list priorit, které jsem do nové tiskárny požadoval. Rozhodující pro mě bylo, aby tiskárna uměla tisknout barevně a aby náklady na tonery, při častém tisku, nebyly příliš vysoké.  Z toho jsem vyvodil, že by tiskárna měla být laserová. Mé zkušenosti s předchozí inkoustovou tiskárnou nebyly příliš uspokojivé. Připadalo mi, že jsem neustále běhal do obchodu a kupoval nové náplně, hlavně pak černou. U laserové tiskárny jsem předpokládal velký počet výtisků na jeden toner (a to se mi také osvědčilo).

Dále jsem zvažoval, jestli by měla být nová tiskárna multifunkční, tedy jestli by v ní měl být zabudovaný i skener. Tuto možnost jsem však vyloučil. Osobně často nepotřebuji skenovat dokumenty. Tím se zase pořizovací cena tiskárny o něco snížila.

Bezdrátové připojení tiskárny jsem však velmi podcenil. Tehdy mi to nepřišlo jako důležité vybavení. Dnes toho však velmi lituji. Protože mám notebook, který používám ve škole a dále pak na něm pracuji podstatnou část dne i doma, musím neustále, když chci něco tisknout, připojovat USB kabel tiskárny k notebooku. Tiskárna se přitom nachází na jiném pracovním stole se stolním počítačem.

Oddělené tiskové kazety jsou určitě výhodou. V případě, že vám dojde jedna z barev, vyměníte pouze daný toner a nemusíte měnit celou kazetu.

Rychlost tisku u mě nehrála velkou roli. Pokud bych pořizoval tiskárnu do kanceláře, určitě by to byl důležitý faktor při rozhodování, ale při tisku doma rychlost určitě nehraje velkou roli.

Když jsem zhodnotil tyto základní kritéria a stanovil si nějakou začáteční cenu, začal jsem v internetových e-shopech vybírat. Po pár hodinách vybírání a čtení uživatelských recenzí (při výběru jakéhokoli produktu doporučuji přečíst pár recenzí od uživatelů kteří daný produkt již využívají, dají se tak odhalit vady, které na první pohled nejsou vidět ;-) ) jsem vybral Samsung CLP-365, pro který má Samsung cenově celkem dostupné tonery.

Výhody a nevýhody

Výhody jsou:

  • Tiskárna tiskne kvalitní černobílé i barevné výtisky.
  • Je skladná (podle výrobce se jedná o jednu z nejmenších laserových tiskáren na světě).
  • Má zásobník na 150 listů.

Nevýhody jsou:

  • Tiskárna je trochu hlučnější, okolo 48dB při tisku.  
  • Nepodporuje oboustranný tisk.
  • Absence již výše zmíněné WiFi

Toto jsou však věci, které se dají překonat a nejsou žádným omezením v kvalitním tisku tisku.

Nyní po pár měsících používání jsem s tiskárnou spokojen a rozhodně bych ji doporučil i lidem ve svém okolí. Samozřejmě pokud bude mít někdo jiné požadavky na tiskárnu (např. tisk fotek, skener) musí volit i jiný typ tiskárny. 

Komentáře rss


Nebyly přidány žádné komentáře.