Kategorie: Marťas Bloguje

Moje pokusy

Moje pokusy

Prázdniny jsou nadobro pryč a škola je opět v plném proudu. Je na čase zase začít něco tvořit a psát. V prvním článku tohoto školního roku se s vámi chci podělit o své nově nabité zkušenosti s tvorbou domácího ostružinového vína a jablečného moštu.

Jelikož máme velkou zahradu a na ní spoustu ovoce a zeleniny, tak se jako každý rok vyskytla otázka co s tím vším budeme vlastně dělat? Rozhodl jsem se, že se toho ujmu a zkusím něco nového.

Ostružinové víno

Letošní úroda ostružin byla opravdu veliká. Ostružiny měly velké sladké plody. Byla by škoda to nechat jen tak opadat a shnít. Proto se mi zalíbil nápad udělat ostružinové víno. Na internetu je nespočet různých receptů, jak toto víno stvořit. Postup je však podobný u všech.

Co budeme potřebovat: 

Do demižonu jsem dal opláchnuté a probrané ostružiny. Rozhodně nedávám do vína žádné nahnilé ostružiny a ani špinavé. Moje zásada je taková, že do vína nedám nic, co bych nedal do pusy. Mám 25l demižon, do něj jsem přidal přibližně 6kg lehce rozmačkaných ostružin. Při mačkání si musíme dávat pozor, aby jsme zbytečně neztratili šťávu z ostružin. Poté jsem ve vodě rozpustil 3kg cukru. Ostružiny jsem dal do demižonu a zalil rozpuštěným cukrem. Nádobu jsem poté dolil do 3/4 vodou. Zadělal kvasnou zátkou s bublátkem a zakapal voskem. Na zakapání sem si musel dát záležet, aby se do vína při kvašení nedostal vzduch. A necháme kvasit. Přibližně po týdnu by bublátko mělo začít bublat. Víno necháme kvasit, dokud bublátko nedobublá. Pak víno stáhneme. Při stahování se snažíme dávat pozor, aby jsme nestahovali i kal který je usazený na dně nádoby. Jelikož ostružiny mají plno peciček, tak jsem při stahování víno cedil. Stažené víno ochutnáme a dle potřeby dosladíme. Poté jsem víno přelil do další nádoby přidal půl hrušky, nádobu opět utěsnil a nechal znova zakvasit. Hrušku jsem přidal proto, abych urychlil začátek kvašení. Jakmile víno dokvasí je hotovo. Znovu ho stáhneme, tentokrát už do nádob ve kterých víno uchováme. 

Jablečný mošt

Ten samý problém nastal i u jabloní a nadbytkem jablek. Něco se odvezlo do výkupu a něco málo jsem moštoval. Odrůdu jablek, která jsem použil, vám neřeknu, protože to sám nevím. Nicméně jablka byla menší a červená (jak nečekané, že? :D). Chuťově byla sladká a sypká. Takže jsem je podrtil na doma vyrobeném drtiči ovoce a vylisoval. Z 1kg jablek bylo přibližně 0,5l moštu. Před tím než jsem začal moštovat jsem řešil problém jak mošt uskladnit. Opět na internetu je nespočet rad, jak mošty skladovat, aby vydrželi co nejdéle. Nejideálnější pro mě bylo mošt na 70°C  po dobu 10 až 15 minut. Poté ho ještě za tepla lít do láhví až po okraj, aby po uzavření nebyl v láhvi vzduch. Pokud máte plastové tak skladovat v leže, ono to stejně ani jinak nepůjde, protože pokud nalijete horký mošt do plastové láhve, tak se dno vyduje. Pokud skleněné, tak uzavřít korkovou zátkou a zavoskovat. Další možností je mošt zamrazit, ale na to je třeba mít místo v mrazáku. Já toho moštu neměl zase tolik, takže jsem ho nesterilizoval. Hodně jsem ho rozdal a hodně sám vypil.  

    Závěrem

Letos to byly moje první pokusy s vínem. Takže pokud taky máte nějaký nadbytek ovoce doma a máte čas a chuť nebojte se toho využít a vytvořit třeba dobré víno nebo marmeládu. Příští rok mám v plánu zkusit vyrobit ovocný sirup a marmeládu, takže za rok se tu o to snad s vámi zase podělím. Pokud se vám článek líbil a máte podobné zkušenosti budu rád, když se se mnou o ně podělíte. 

Za spolupráci při výrobě vína bych chtěl poděkovat svojí přítelkyni, která má podobný zápal pro věc jako já.

Bublátko Demižon

Komentáře rss

Zasílate odpověď ke stávajícímu příspěvku (zrušit).

Jméno
Web
Text
  b i u s img code url hr   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

, Skvělý čláenk odpovědět
Super článek, jen tak dál!
icon odpověděl(a)
Děkuji, určitě v létě připravím další články. Letos toho mám v plánu více. :)